Thursday, October 17, 2013

Mustika toorkook

See päris esimene.. :)

Mind on juba pikemat aega esialgu võõrana tunduv toortoidu maailm huvitanud ja nii vähe haaval olen muude toimetuste kõrvalt ka mõnda rooga katsetanud. Kui üsna ammu aega tagasi esimest korda toorkoogist kuulsin ja ühte suvalist retsepti nägin, mõistsin, et seda asja peab proovima ja kindlasti kindlasti saab see kõige maitsvam kook olema... ever :)

Ma ei tee peaaegu kunagi midagi retsepti järgi, sest ma ei viitsi koguseid mõõta ja näpuga järge ajada, võibolla peaksin :) Ka seekord, kui algul isegi mõtlesin, et retsept on hädavajalik, sain ikkagi ilma hakkama. Ma lihtsalt ei leidnud meelepärast. Niisiis kogusin internetist mõned ideed ja hakkasin asjaga pihta.

Kook valmib tegelikult nii palju lihtsamal ja kiiremal moel kui tavapäraselt tehtu, lihtsalt ei ole harjumuspärane. Väga vajalik aparaat aga on köögikombain või äärmisel juhul blender.

Minu koogi põhi:

- mandlid (1 tass)
- india pähklid (1 tass)
- datlid (1 tass)
- kookosõli
- toorkakao
- kookoshelbed
- kuivatatud banaanilaastud

Tundub jube palju erinevaid aineid. Viimased 3 olid rohkem nagu improvisatsioon, mille köögisahtlist leidsin. Pähklid ja datlid peab kindlasti eelnevalt vees pehmemaks leotama. Mandlid üleöö, datlitele ja india pähklitele piisab paarist tunnist. Panin kõik koostisosad koos sutsu veevannil sulatatud kookosõliga blenderisse (köögikombaini hetkel pole) ning purustasin tasakesi, vahepeal käsitsi segamisega kaasa aidates. Blenderiga on sellist kuiva massi üsna tülikas teha, aga saab hakkama. Lõpuks jääb "tainas" tükiline ja kokku kleepuv, umbes selline, millisest saaks näiteks palli veeretada. Surusin ta lahtikäiva koogivormi põhja (mul oli pisike 20 cm läbimõõduga) ja külgedele.

Mustikakreem:

- kookosõli
- india pähklid
- 400 g külmutatud mustikad
- banaane

Ma ausalt üldse ei mäleta palju kookosõli läks, aga midagi 50 g kanti oli, sulatatud loomulikult. Pähkleid ka natuke, äkki peotäis-paar. Siis mustikad ja mõni banaan. Peale blenderdamist jäi niisugune paks mass, mille valasin koogipõhjale. Väga lihtsaks teeb asja see, et peale mikserdamist võib segu maitsta ja kui vähe magus siis datleid, mett või banaani juurde panna. Kui liiga vedel, siis samuti banaani, pähkleid hulka.

Viimaks lükkasin koogi külmkappi, et kookosrasv kreemi tahkeks muudaks. Hommikul sättisin ilusad füüsali"lilled" peale ja no oligi valmis. :) Super hommikusöök kusjuures, toitainetelt igati täisväärtuslik.

Kartsin nii hirmsasti midagi kihva keerata, et protsessi käigust pilte teha polnud mahti. Jäädvustasin vaid lõpptulemuse:

Ja mul on tunne, et järgmisena proovin toorkooki hoopis kõrvitsast teha. Leidsin ühe ägeda retsepti ka ;)

2 comments:

  1. Väga kaunis kook! Julge mõte igatahes ja proovin järgi. Üks teine Triin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitähh ja muidugi proovi! Muud rasket polegi midagi, kui et kreem tarretuma saada. Mul on korra ka nii juhtunud, et pidin kooki vormi seest sööma :) Selles mõttes on mustikad kõige kindlam valik, et need sisaldavad pektiini, mis aitavad ka tarretumisele kaasa.

      Delete