Saturday, October 5, 2013

Banaanipannkoogid

Kes meist poleks kuulnud, et saia söömine tervisele head ei tee ja saia all mõtlen ma ju igasuguseid nisujahust tooteid alates makaronidest lõpetades kookide ja küpsistega?! Ma ei hakka siinkohal kõiki neid hädasid üles lugema, mida nisu ja üldse liigne jahutoodete tarbimine endaga kaasa toob, sest siis veniks see postitus tüütult pikaks. Palun lihtsalt kõigil loogiliselt mõelda, kas teravili, mis inimese poolt on aegade jooksul tugevalt modifitseeritud ja peale korjamist tohutult üle töödeldud, saab olla loomulik toit, mida suhu pista?

Isegi kui me jätame kõrvale toitumisspetsialistide soovitused ja teaduslikud artiklid, siis ka kaine mõistub ütleb seda, et vili, millele võime hambad sisse lüüa kohe peale puu otsast kätte saamist, on organismile kõige parem süsivesikuallikas. Seda seepärast, et tänapäeva inimene on oma olemuselt täpselt see sama, kes tuhandeid aastaid tagasi, kui toituti veel peamiselt puuviljadest ja teravilju ei tuntud. Sellisena on inimene eksisteerinud kordades pikemat aega, kui on nisust saiu ja kooke küpsetatud. Teisisõnu ei jõua  inimene nii kiiresti evolutsioneeruda kui maailm ja tehnoloogia areneda. Järelikult, et terve ja rõõmus olla, peame sööma rohkem sellist toitu, mis meie liigile omasem on.

Kuna me süsivesikuid koguseliselt kõige rohkem peaksime tarbima, siis soovitan nüüd kõigil ennast rohkem puuvilju sööma harjutada. Üks õun päevas on ilmselgelt vähe, kuid algus ju seegi :) Mina olen omadega nii kaugele jõudnud, et peaaegu pool päevasest toidukogusest moodustavad puuviljad ja marjad. Teen igal hommikul suuuuuure smuuti, hiljem värske mahla või puuviljasalati ning päeva teises pooles söön muid toite, kus teravilju ja juurikaid.

Aga see selleks, täna hommikul ma smuutit ei teinud, hoopis pannkooke küpsetasin :)) Jõudsingi lõpuks postituse põhiteemani :D Kujutad ette, et pannkoogid ilma jahuta võiksid maitsta vähemalt niisama hästi nagu need, mida siiani oled harjunud sööma? Tegelikult ei ole see üldse mingi väga uus asi, aga lihtsalt minuni jõudis see naeruväärselt lihtne retsept alles hiljuti. Vaja läheb - 1 banaan ja 1 muna, kogu lugu :D või 5 banaani ja 5 muna. Banaanid võib kahvliga sodiks teha ja muna sisse segada, aga kui blenderisse pista, saab kogu taigna otsast lõpuni minutiga valmis. Küpsetad nii nagu ikka. Ülepanni on raske teha, aga pisikesed tulevad ülikergelt välja. Maitse on banaaniselt magus ja struktuurilt äravahetamiseni sarnane tavaliste pannkookidega. Kõrvale tegin vaarikatest toormoosi ja viilutasin kiivisid. Kiivid sobivad nii hästi banaanipannkookidega :)



8 comments:

  1. proovisin ka täna teha, aga ei õnnestunud mitte kuidagi.. kas tulikuumal pannil ja õliga vaja praadida? ma ei suutnud kuidagi ümber keerata neid. lagunesid ära :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegelikult just vastupidi, hästi madalal kuumusel, natukese õliga (et kinni ei jääks panni külge) ja kaane soovitaks ka peale panna. Niimoodi küpsevad nad korralikult läbi ja saad ilusti ringi keerata. Minul lagunes ka ära, kui liiga kiirelt ühelt poolt ära kõrvetasin ja kook tegelikult veel läbinisti toores oli. Proovi kindlasti veel, need on tõeliselt maitsvad :)

      Delete
  2. Aga näiteks kui "taigna" sisse õli panna? Kas siis tuleb midagi välja või mitte? Sest ma olen tavaliselt harjunud pannkooke küpsetama nii, et õli on taigna sees mitte pannil! :D

    ReplyDelete
  3. Vot ei oska öelda, niimoodi proovinud pole :) Aga kui õli pannile panna ja madala kuumuse ning kaane abil koogid enne keeramist läbi küpsetada, siis ei tohiks midagi untsu minna :)

    ReplyDelete
  4. peab siis uuesti proovima, sest pildil näevad nii isuäratavad välja :)

    ReplyDelete
  5. Proovi muidugi ja anna teada, kuidas läks :)

    ReplyDelete
  6. Oot, kas sa tegid ühest banaanist ja ühest munast ning said nii palju kooke? :)

    ReplyDelete
  7. Ei :) Lihtsalt retsept on selline, et ühe banaani kohta üks muna. Mina tegin 6 banaanist ja 7 munast. Panin muna rohkem, sest mul olid hästi küpsed (magusad) ja suured banaanid.

    ReplyDelete