Tuesday, November 27, 2012

Kuidas värskest salatist kõht täis saada? :D

Ei ole mingi uudis, et värske ja roheline on see kõige kõige tervislikum. Olles dieedil või puhastuskuuril tundub värske salat alati see parim valik olevat. Mina aga dieetidesse ei usu, eriti nendesse, mille kohaselt tuleks menüüst üks või teine oluline toitainete grupp välja jätta - absurd. Olen täiesti veendunud, et kui inimene tahab olla hea tervise juures ning vormis püsida, siis peaks ta koguaeg, igal pool ja alati õigeid valikuid tegema ning värske ja töötlemata toit ongi üks õigetest valikutest.

Ma ei ole toortoitlane ja ma tõenäoliselt ka ei saa selleks, kuid kõige põhjal, mida näinud-kuulnud-lugenud, julgen öelda, et vähemalt 51% toidust võiks olla täiesti värske, kuumtöötlemata. Kuumutamisel mitte  ainult ei vähene vitamiinide ja mineraalide sisaldus vaid ka meile elulise tähtsusega ensüümide hulk. Niisiis on salatid üks viis süüa rohkem rohelist ja värsket :)

Selleks, et salatist ka kõht korralikult täis saaks ei piisa ainult juurikatest :) Häid salatiretsepte on palju, kuid mina teen harva täpselt retsepti järgi süüa, restepte kasutan pigem ideede saamiseks. Valin salatikomponendid selle järgi, mis parasjagu poes hea välja näeb, sest ei ole ju mõtet osta mädanenud, närtsinud või tooreid vilju.

Täisväärtsulik salat võiks sisaldada siis järgmist:

  • Omavahel kokku sobivad köögiviljad-puuviljad, millede hulgas võiks kindlasti olla ka rohelisi lehtköögivilju. Lehtköögiviljad on salatis aluskomponentideks, näiteks jääsalat, lehtsalat, frillice, rooma salat, lehtpeet, spinat, lollo rosso jne. Mida tumedam värv, seda suurem on klorofülli sisaldus lehtedes. Üks väga paljudest klorofülli kasulikest omadustest on see, et ta sarnaneb struktuurilt hemoglobiinile ja seeläbi rikastab ning puhastab verd.
  • Rafineerimata õlid. Ilma kasulike ja toitvate õlideta võib tõepoolest salatit süües tunduda, nagu näriks lihtsalt mingit muru. Rasvaine on see, mis kannab maitseid edasi ja võimaldab meil neid tunda. Rafineerimata külmpressil saadud õlid on ju niiii vajalikud ja kasulikud, eelkõige ilusa naha, juuste ja küünte jaoks ;) Ka aitab õlide lisamine meil salatis sisalduvaid rasvlahustuvaid vitamiine paremini omaks võtta. Mina kasutan hetkel peamiselt oliiviõli, mis on naturaalse maitsega ja siis päevalilleõli, mis vastupidiselt päris tugeva pähklise maitsega - nii hea :) 
  • Pesto. Alternatiiv õlile, sest koosnebki peamiselt õlist, lisaks veel muud head maitset andvad koostisosad alates basiilikust/rukolast/kuivatatud tomatitest lõpetades parmesani ja piiniaseemnetega. Pestot saab väga edukalt ka ise teha, kui kodus blender olemas on. Et pesto hästi säiliks, olgu ta siis ise tehtud või poest ostetud, peab ta purgis alati õlikihi all olema ja õli võib ju selleks puhuks aeg-ajalt juurde ka valada.
Seemned, pähklid. Need komponendid teevad lihtsast salatist kuidagi rohkem pidulikuma ja mitmekülgsema roa ning annavad paljuski juurde, nii toitainete kui maitse poolest. Piiniaseemned, kõrvitsaseemned, seesamiseemned, päevalilleseemned jne jne. Kõige maitsvamad on nad just peale röstimist. Minu lemmikud on röstitud kõrvitsaseemned, ma söön neid niisamagi :) Pähklitest näiteks kreeka pähklid, india pähklid, mandlilaastud jm.  

  • Juust. Igasugu erinevad juustud erinevates kooslustes on ju nii maitsvad ja aitavad ka kõhu paremini täis saada. Mozarella, feta, sinihallitusjuust ja parmesan on põhilised, mida ise kasutan. Parmesan on vist kõige lihtsam variant, seda võib peaaegu igale poole peale riivida :)
  • Avokaado. Minu lemmik vili tomati kõrval. Tõin selle eraldi välja, kuna avokaado on piisavalt rammus, et eelmised kaks komponenti näiteks üldse välja jätta. Toorelt avokaado absoluutselt ei kõlba, ta peab ikka selline pehme ja kreemine olema. Praegu on aga päris raske poest küpset avokaadot leida, kuid õnneks saab seda kodus edasi "küpsetada". Tuleb lihtsalt seisma jätta (mitte külmkappi) ja mõne päeva jooksul peaks avokaado "valmis" saama. Õunade kohalolek kiirendab protsessi :)

Sellisest salatist peaks saama piisavalt kaloreid ja samas ka piisavalt vitamiine ning mineraale. Kui miskit tundub ikka veel puudu olevat, siis miks mitte lisada ka tuunikala, soolalõhe vms. Kui õli, pähklid ja juust kokku liiga rasvane tundub, siis tuleb koguseid paremini optimeerida ja üleüldse pole selliseid häid rasvasid mõtet karta! Rasvavaest toitu süües hakkame liigselt himustama maiustusi, saia ja makarone. Pigem ikka kasulikud õlid ja seemned kui kommid ning saiakesed! ;)



No comments:

Post a Comment