Tuesday, November 19, 2013

Porgandi-ingveri muffinid

Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis pean ma alustama sellest, et... või kuidas need Agu Sihvka lood algasidki :) Minu ülestunnistus kõlab aga sedasi, et need porgandimuffinid valmisid juba paar nädalat tagasi, aga kirjutamiseni jõudsin alles nüüd ja praegu, vot mis lugu. Ja kõik algas sellest, et ostsin taimetoidemessil autoritelt endilt "Toortoidu retseptriraamatu".

See tore ost oli mul juba ammu kavas, sest kuigi internet on retsepte pungil täis, on raamat ikkagi kuidagi kodumaisem ja toidud tunduvad lihtsamad. Esiteks juba seepärast, et retseptides kasutatavad koostisained on meie poodides kenasti kõik müügil ja teiseks, et see raamat on nii terviklik. Leidsin sellest palju palju häid asendusi tavatoitudele ja üleüldse arvan ma, et toortoidu raamat ongi hea just tervislike alternatiivide avastamiseks. Näiteks dipikastme valmistan nüüd india pähklitest ja paprikast ning leiva peale teen maisi-karri määret. Katsetamata on veel sweet&chilli kaste, tatraleivad, kartulikrõpsud ja palju palju muud nämmi :)

Sa ei pea olema ka läbinisti toortoitlane või taimetoitlane või mingi muu imeloom, et selliste retseptide järgi süüa teha. Lihtsalt värske toit on nii võimas oma kõiksugu vägevate vitamiinide, ensüümide ja mineraalidega ning peale maitsenaudingu pakkumise on söömisel ju veel üks väga oluline roll - keha toitmine kõige selle vajalikuga! ;)

Mis puutub aga porgandi-ingveri muffinitesse, siis need kukkusid niiiii mõnusad välja. Eriti kreem, mida kogemata rohkem tegin ja ülejäägi kohe nahka panin.

Põhja sisse riivisin 200g porgandeid ja siinkohal isegi täiesti tasuks osta maheporgandeid, sest need on toorena palju parema maitsega. Lisasin juurde 50g leotatud mandleid ja india pähkleid (retseptis olid kreeka pähklid, aga unustasin osta) ning 100 g leotatud datleid. Vürtsiks juurde veel teelusikaga jahvatatud ingverit ja kaneeli ning seejärel kõik saumiksri või blenderiga segamini. Toorkookide ja muffinitega on üldse niisugune lugu, et nad on ikkagi täiesti teistsugused kui küpsetatud magustoidud. Nad sarnanevad vaid välimuselt, maitse ja struktuur on selline heas mõttes toores, hästi värske ja rikkalik. Ka isu saab tunduvalt kiiremini täis, sest toitaineid on oi kui palju sees :)

Kreemi tegin india pähklitest (100 g), kakaovõist(30 g), kookosõlist (1 spl), meest ja apelsinist (1 vilja mahl). See oli taevalik, tõsiselt. Kakaovõi ja kookosõli oli vaja kõige pealt üles sulatada, vesivannil näiteks või hoopis saunas, nagu mina seda tegin :) ja siis blenderdada/mikserdada.

Porgandist "taigna" sättisin muffinivormidesse ja kreemi tõstsin lusikaga peale. Tegelikult tasub kreem paariks tunniks külma panna, et ta veidi taheneks ja siis tordipritsi abil muffinid kaunistada. Nii jääks palju ilusam. Minu omad on natuke nagu käkid, aga natuke nunnud ka :)