Sunday, April 28, 2013

Miskit head, mida teel olles suhu pista..

Kui oled omadega juba nii kaugele jõudnud, et kodus olles tervislikke ja puhtaid toite valmistad ning ka restoranis einestades paremaid valikuid teha oskad, siis ringi reisides/teel olles võib normaalselt söömine siiski veel üsna raskeks osutuda. Peamine on mitte üleliia stressata ja olema suuteline silma siin-seal kinni pigistama. Kui juba pead sööma miskit sellist, mida muidu võibolla suhu ei pistaks, siis vähemalt naudi seda, häälesta ennast ümber :)

Muidugi on asju, mis on minu puhul täiesti kindlad, näiteks ostan ma tee peale kaasa alati vaid vett.. või siis ka astelpaju toormahlajooki :)) Ma ei söö saia!!! Varem oli nii lihtne kuskilt bensujaamast mingi hot-dog või võileib kaasa haarata, praeguseks on sai minu jaoks täiesti mittesöödavaks asjaks muutunud, nagu näriks mingit vahtkummi või ma ei tea mida (kusjuures veel aasta tagasi olin täielik saiasõltlane). Kui tahan magusat, siis vaid vähemalt 70% kakaosisaldusega ja soovitavalt mingite pähklitega šokolaadi. Kui jogurtit, siis ikka maitsestamata jne jne..

Kõige lihtsam nõuanne - vali burksiputka asemel täiesti tavaline toidupood! Minul käib asi hästi lihtsalt, suur kobar banaane ja mingisugune pähklisegu. Kõige kõigem mu meelest on Rimi "Kuniglik segu", seal mandlid, pekaani pähklid, kuivatatud jõhvikad ja rosinad. Banaanid on seepärast head, et neid ei pea pesema ja on nii lihtne koorida, aiatavad hästi näljatunnet ära võtta. Kui on rohkem viitsimist sehkendada, siis võib võtta näiteks sellise komplekti - Rukkipala, õrnsoola lõhe, lehtsalat. Selles mõttes on see hea variant, et erilist mökerdamist tegelikult pole, nii lõhe, kui leib on viilutatud ja salatilehe lihtsalt murrad juurde. Igaljuhul kordades parem variant kui kolmnurk võileivad valge saia, e-ainetest pungil singi ja majoneesiga :S

Kõige parem nõuanne on aga kodus ettevalmistused teha. Nii võid ju mida iganes tee peale kaasa võtta. Puuvilju on kõige mugavam süüa, kodus saab need ilusti ära ka pesta. Kui aga oled samasugune friik, nagu mina, kes vahast kleepuvaid õunu koorida armastab, siis neid on hea sektoriteks lõigata, sidrunimahla peale pigistada ja karpi panna, nii säilivad ilusate ja värsketena võibolla terve päevagi. Viimati aga kui meil Jaanusega järjekordne väljasõit ees ootas, segasin kiirelt vara hommikul kokku sellise karbitäie: öö läbi leos olnud mandlid (minul on alati miskit head leos :D), röstitud kõrvitsaseemned, kuivatatud jõhvikad ja tükeldatud kookos (vett kookose seest oli vaja smuuti tarvis, ülejäänu jäi näksimiseks). Väga mõnus oli pärast autos krõbistada ;)



Wednesday, April 24, 2013

Suvikõrvitsa "tagliatelled" avokaadokastmes

Nendel harvadel kordadel, kui ma tervelt päev otsa kodus saan olla, kujuneb minu menüü kuidagi eriti vitamiinirikkaks, ehk siis koosneb peaaegu 100% ulatuses värsketest puu- ja köögiviljadest :)) Omas köögis, ilma kuhugile kiirustamata, on nii palju lihtsam oma kehale seda kõige paremat pakkuda. Hommikusöögiks värviliste smuutide, värskete mahlade või puuviljasalatite meisterdamine on mul juba ammu harjumuseks saanud.. nii samuti ka eile hommikul, kui alustasin päeva banaani-linaseemnepüree ja kausitäie tükeldatud õuntega. Väääga hea maitsega ja niiii toitev.

Lõunaks  valmistasin selle loo peategelase - toorpasta toorkastmega ;) Kunagi suhtusin toortoitlusesse väga väga skeptiliselt, kuid nüüd olen jõudnud arusaamisele, et mida rohkem värsket, seda õnnelikumad ja energilisemad me oleme. Usun, et üle poole, ehk siis kasvõi juba 51% toidust võiks olla täiesti värske ja kuumtöötlemata. See polegi nii ekstreemne ja samas omab tervisele ning olemisele väga suurt positiivset efekti.

Niisiis, kuna mul kodus spiraallõikurit ei ole, kasutasin hoopis koorimisnuga ja valmistasin ühest tervest suvikõrvitsast ilusad rohelised "tagliatelled". Kastme jaoks olin hommikul peotäie india pähkleid vette likku pannud (toitainete paremaks omastamiseks ja seedimise lihtsustamiseks). Neile lisasin juurde 2 väikest küpset avokaadot, ühe suure küüslauguküüne, sidrunimahla, jahvatatud musta pipart ja meresoola. Mikserdasin kõik kastmeks, võib ka blenderit kasutada. Siis veel kirsstomatid juurde ja oligi kõik, valmis oluliselt kiiremini kui päris pasta näiteks koorekastmes.. Ja kui nüüd rääkida maitsest, siis mu meelest oli see parem kui tavalistel pastaroogadel, päriselt ka :) Suvikõrvits ja tomatid on ju nii mõnusad värsked ja see kreemine rammus kaste sinna juurde... ülihea lihtsalt. Kusjuures hästi oluline on sidrunimahla lisada, muidu võib natuke lääge tulla. Ja kuna avokaadokaste iseenesest on juba nii taevalik, siis miks mitte, kellel soovi, seda ka tavalise pastaga süüa ;)


Monday, April 15, 2013

Taimetoidupäev

Teatavasti toimus eile, pühapäeval, Telliskivi Loomelinnaku Rohelises saalis Taimetoidupäev ja see üritus oli üleootuste vahva. Vaatamata jubedale hallile ilmale ajasin end juba hommikul toast välja, et kindlasti enne 12 kohal olla, sest just siis algas Annely Sootsi loeng taimetoitlusest ning minu jaoks on ju kõiksugused toitumist puudutavad teemad ülemõistuse põnevad. Ma ei pidanud pettuma, loengus sain kinnitust varasemalt omal käel omandatud teadmistele ning lisaks kogusin neid juurdegi ;)

Peale loengut tuhnisin saalis oma 2 tundi ringi ja ei olegi kindel, kas ikka sain kõik läbi käidud. Asi oli selles, et iga laua juures anti midagi maitsa, midagi proovida, räägiti, jutustati, jagati voldikuid. Tegelikult sain ma kõhu lõpuks täitsa täis ja seda vaid toitude maitsmisest. Mulle isegi tundus, et rohkem oli see terviseüritus üldisemas mõttes kui vaid taimetoidupäev. Hästi palju oli esindatud tervisetooteid ja toortoitu pakkuvaid firmasid. Võimatu oli sealt päris tühjade kätega ära minna ja nii saidki minu saagiks purk külmpressitud kookosõli, graviola lehtede tee, tatra-tomati toorküpsised, avokaado-herne võileivamääre ja mõned "Toitumisteraapia" ajakirjad. Lahkusin ülima rahuloluga :)

Seemnebatoonid kõrvitsa-astelapaju ning peedi-pohla
Goji marjad ja kakaooad, mida natuke liigagi palju krõbistatud sai
Inka ja mooruspuumarjad
Kuivatatud köögiviljad, mis maitsesid täpselt nagu värsked, vaid krõmpsusid teistmoodi
Hapukapsas, hästi vürtsikas ja oi kui palju c-vitamiini
Mesi ingveriga ja mesi kaneeliga, viimane oli midagi sõnulseletamatult head
Spirulina taruvaigu ja meega, natuke maitsvam variant sellest supervetikast
Lutserni idud, üldse pole raske kasvatada ja praegu selleks parim aeg ;)
Tooršokolaadid, palju erinevaid maitseid ja pakuti mitme nurga peal
Toormuffinid, vist olid datli ja pähklite segust
Jällegi toortort, kõige kasulikum viis maiustamiskeks ;)
"Toorpasteet" pähklitest ja porrust, väääga maitsev
"Toorsushi", kus riisi asemel lillkapsa-pähklisegu, üllatavalt hea
Peedimääre
Veel oli näiteks astelpaju sinep ja kuuseokkasiirup


Sunday, April 7, 2013

Pähkliputka ja ettevalmistused "tooreks nädalaks"

Käisime eile Keskturul järgmiseks nädalaks ettevalmistusi tegemas. Nimelt plaanime Jaanusega väikest nädala pikkust detoksifikatsiooni ehk nö "kevadpuhastust" :) Mina absoluutselt ei poolda paastumist ainult vee peal, see tundub nii mõitsusevastane ja loodusseaduste vastu olevat. Organism hakkab siis ju iseennast sööma??! Seevastu puhastumine läbi puhta toidu kõlab juba palju loogilisemalt. Niisiis ootab meid ees terve nädal ainult värskeid puu- ja juurvilju, pähkleid, marju, taimeteesid :))) Märgime iga päev üles, mida sööme ja kuidas end tunneme. Nii põnev.

Turu teema juurde tagasi tulles pean kurbusega tõdema, et peale maasikate ja pähklite me sealt mitte kui midagi ei saanud. Valikut erilist polnud, hinda ka mitte ja üldse oli selline üsna depressiivne koht. Tallinnas muidugi ka teisi turgusid, kuid suundusime sealt siiski edasi otse poodi. Tore oli see, et leidsin ühe vahva pähkliputka, kus kilohinnad olid sabas seismist väärt :) Näiteks india pähkel 12,60 ja metsapähkel allahindlusega 8. Kuna pähklid ja seemned on järgmisel nädalal meil peaaegu ainukeseks rasvaallikaks, siis varusin neid hulgi ;) Ostsin kokku india pähkleid (paljude toorkastmete koostisosa), metsapähkleid, kõrvitsaseemneid ja siis veel kuivatatud datleid ning jõhvikaid ka. Mandlid olid ainukesed, mis kallimad kui poes, nii et jätsin need võtmata.


Mmmaasikad ja mitte ainult..

Aasta esimesed maasikad :))) Mitte veel päris nii head, kui nad olla võiksid, kuid siiski maasikad. Kui näiteks Rimis on maasika kilo 5 euro kanti, siis keskturult saab 2,5-ga. Ostsime sealt eile terve 2 kilose kasti. Sellest poole puhastasin kohe ära ja panin sügavkülma, sest need ei oleks järgmist päeva enam üle elanud, teised viisin lihtsalt jahedasse.

Tänane hommikusöök tuligi lausa taevalik, uskumatult hea.. Panin eile õhtul 2 peotäit mandleid, 2 supilusikat linaseemneid ja 8 kuivatatud datlit ööseks vette likku (2 sööjale). Hommikuks olid nad täpselt nii mõnusalt pehmed ja mahlased, et koos 6 banaani, jääkuubikute, hästi natukese vee ning 3 tl toorakakaoga blenderisse pista. Blenderdasin nii kaua, kuni tulemus sarnanes kakaokohupiimale ja mandlitükke enam tunda polnud. Serveerisin loomulikult maasikatega :) - ülitervislik vitamiini- ja energiapomm.

Leotatud mandlite, banaani ja erinevate muutuvate lisandite smuuti on mul üsna tavaline hommikusöök, mille tavaliselt teen natuke vedelama, et kõrrega juua saaks. Seekord tahtsingi paksemat, et koos maasikatega süüa. Maitselt oli see tõepoolest äravahetamiseni sarnane kakaokohupiimaga, olenemata asjaolust, et ühtegi piimatoodet ma ei kasutanud. Suhkrut samuti ei pannud, ei tee seda kunagi, datlid olid need, mis tegid kreemi hästi magusaks. Kes nii magusat ei armasta, võib datleid lihtsalt vähem panna. Suhkur, mida sööme sisse puuviljadena, ei ole meile halb, sest ta on niimoodi oma loomulikul kujul. Seepärast võime puuvilju süüa nii palju kui hing ihkab :)

PS! Pähkleid ja seemneid leotan mitte ainult seepärast, et nad pehmemaks saada, vaid et siis on neid ka kergem seedida ja nii saame neist kordades rohkem kasu, kui muidu :) Väga hariv artikkel sellest SIIN