Monday, July 30, 2012

No mida nädalavahetust?!!

Cabrioga Pärnusse, sünnipäevapiknik rannas ning pulmaaastapäev koos väga super sooja ja päikselise ilmaga.
Ja rohkem sõnu polegi vaja.













Ära märkima peaks tegelikult veel selle, et pildid üliisuäratavatest toitudest on üles võetud OKO restoranis, mis asub Kaberneeme sadamas. Väga idülliline koht, peamiselt pakutakse kalaroogasid, mis on minu kui kala-armastaja jaoks eriti super. Pildil olev 58´C juures küpsetatud mee- ja sinepikastmega punakala oli kõige otsesemas mõttes SUUS SULAV :) Mitte et praetud värske kartul tilli ja soolaga halvem oleks olnud, proovisin muuseas seda ka kodus teha ja kukkuski põhimõtteliselt sama hea välja. Lihtsalt keetsin kartuli koos koorega, praadisin piisavas õlis pruunikamaks ja segasin siis hakitud tilli ja meresoolaga. No niii hea.


Thursday, July 26, 2012

Merekarbid

Läänerannas karpe korjamas. Maarius, Triin ja Jaanus.




Wednesday, July 25, 2012

Tuna fish

Tänane lõuna oli nii maitsev, lihtne ja tervislik, et seda ei saa mitte kuidagi mainimata jätta. Võtsin eelmisel päeval keedetud värsked kartulid ja lõikasin paksudeks viiludeks. Siis tükeldasin kaussi veel tomateid ja lehtsalatit. Lisasin oliiviõli, musta pipart, meresoola ja kõige lõpuks tuunikalatükid õlis. Nii hea, et sõin terve kausitäie üksinda ära, ehee.



Midagi veel tuunikalast...

Näiteks jääsalat, tomat, kurk, paprika, punane sibul, mungoa-idud, kuivatatud tomatid, oliiviõli, sool, pipar ja tuunikala õlis.

Või siis tuunikalapasta, kas koore- või õlikastmega ning juurde mida iganes: kuivatatud tomatid, küüslauk, ürdid jne.

Sunday, July 22, 2012

Päike ja pühapäev

Juba teine rannapäev sel nädalal ja asi pole üldse vaid ilusa päevituse saavutamises, mere ääres lihtsalt on nii hea ja vabastav olla. Täna olime Jaanusega kahekesi. See pidigi nii minema, et meie esialgne plaan, Jõhvi sõbrale külla sõita, läbi ei läinud. Selle asemel saime ennast enne uue nädala algust mõnusasti välja puhata. Muuseas, mitte kunagi ei tasu muretseda, kui asjad ei lähe nii nagu planeeritud, nad võivad alati minna veelgi paremini :)

Seekord tegelesingi päevitamise asemel rohkem raamatu lugemisega, mitte et neid kahte ei saaks ühendada :D. Ma pole kunagi suurem asi raamatusõber olnud, minu varasem lugemine piirdub kooliaegse kohustusliku kirjandusega, kuid nüüd olen selle tegevuse enda jaoks avastanud. Raamat, mida hetkel loen - Merit Raju "Hingele Pai" - on mulle kui Piibli eest. Tõeline hea tuju raamat, eluõpik, milles juttu tervisest, toidust, joogast jms. Joogat muide tahaks ka ise kunagi proovida. Kuna varasemad kokkupuuted puuduvad mul täielikult, siis otsustasin pikutamisele pausi teha ja mõningad harjutused järele proovida, noh et vähegi aimu saada, mida see kõik endast kujutab. Jaanusel õnnestus salaja minu päikesetervitus pildilegi saada:




Kui ükskord juba tõsisemalt jooga peale mõelda, siis tuleks kindlasti minna vastavale kursusele. Seal õpid erinevaid harjutusi, hingamist ja kõike muud sinna juurde kuuluvat tegema nii nagu on õige.

Õhtul, nagu ikka, ühed mustikasmuutid. Seekord ei viitsinud väga kaugele korjama minna, sain pool liitrit juba oma maja eest männipuude alt kätte. Õunamahla asemel lisasin koorejäätisele ja mustikatele nüüd hoopis piima, maitses veel paremini.

Lõpetuseks justkui kirss tordil - sushiiiiiii koos ühe 10 aastat vana romantilise komöödiaga.



Sushihullus on vist praeguseks kogu maad tabanud, enne kui ma ise proovisin, arvasin, et tegemist on lihtsalt mingi uue moega. Esimest korda sushit valmistades ja süües mõistsin, miks seda toitu armastatakse. Nii väga maitsev, tervislik ja olenemata kui palju tahes süüa, ei tee kõhtu kunagi liiga täis. Eriti hea just seltskonnas ja kasvõi terve õhtu jooksul, see ei jahtu ju ära ega midagi.

Thursday, July 19, 2012

Maal Vanaema juures

Käisime Issi ja Relluga Vanaemal külas ja täiega tore oli. Lisaks lahkus igaüks meist sealt kahe suure kastitäie maasikate, koti värske piparmündi ja kimbu lilledega.

Maasikaid puhastasin ja tegin toormoosiks kokku kaheksa tundi :/ Aga sellest pole tegelikult midagi, sest nüüd on mul pea pool sügavkülmast maasikatoooormooosi täis :) Ja tervetena poleks kõik need maasikad ära mahtunudki.
Piparmündi panin kuivama ja osa jätsin tegelikult värskena külmkappi ka, sest piparmündi-sidrunivesi jääga on niii hea.

 Nüüd saame talvel maasikasmuutisid ja piparmünditeed teha :)














Õhtusöök kahele!

Järjekordne kokandusõhtu Emmega ja järjekordne kalaroog. Seekord siis valge kala, nimelt pangasius ja ikka värske mitte külmutatud - väga suur vahe, nagu selgus. Varem olingi ahjus ainult külmutatud heiki teinud ja no see polnud ikka üldse see.

Menüüs siis järgnev:
Pangasiusefilee majoneesi, tilli, tomati ja juustuga ahjust
Keedetud koorega värske kartul ja või
Rukola-arbuusi-redisesalat külmpressi päevalilleõliga

Täiega viis keele alla!



Tuesday, July 17, 2012

Eriti suvine suvepäev..

Arvestades seda, et viimane nädal aega on vahet pidamata vihma kallanud, oli hommikul ärgates aknast avanev vaade meeldivalt üllatav. Pilvitu taevas ja uni oli sekundiga läinud. Jätkusid igahommikused traditsioonid, alustades ringutustest-venitustest ning klaasitäiest veest, lõpetades keha harjamise ja duššiga. Koorisin ka nägu mõttega, et ehk õnnestub täna üle pika pika aja natuke päikest saada. Hommikust otsustasin kindlasti terrassil süüa. Taldrikule läksid röstitud rukkipalad mozarella ja tomatiga ning kõrvale tegin rohelise tee mee ja sidruniga. Niiiiii mõnus.

Kuna pärast hommikusööki oli ilm endiselt ilus, otsustasime Mariaga randa minna. Umbes 5 minutiga olimegi kohal - mere ääres elamise rõõmud :) Rannas polnud rohkem kedagi, oli hea rahulik pikutada ja laineid kuulata. Kuna me ei plaaninud päris tervet päeva rannas veeta, siis ei muretsenud ma eriti ka päikesekaitsekreemi puudumise pärast. Ülemaailme paaniline päikese eest hoidumine ongi juba viinud meid uue väga laialt levinud probleemi ette - D-vitamiini defitsiit. Tegelikult on ikka nii, et päikesepõletus on see, mis teeb halba, mitte tervislik kogus päikesepaistet. Väga põhjalik ja huvitav artikkel sellest SIIN. Ehk siis, kui ma tean, et minu nahk kannatab päikest hästi, ei hakka ma seda tunniks-paariks randa minnes kemikaale täis päikesekreemiga koormama. Võtan kõige tavalisema ja puhtama koostisega kehakreemi, et nahka päevitamise ajal niisutada. Kui aga on vaja terve päev päikese käes viibida või on nahk päikese suhtes tundlikum, siis tuleks valida 100% mineraalne kaitsekreem. Näiteks Lavera päikesekaitse ihupiim, mida leidub loodustoodete poodides, üks variantidest SIIN. Sellised kreemid ei sisalda nanoosakesi ega keemilisi faktoreid.

Nii, jutuga mere äärde tagasi. Käisime loomulikult ka ujumas. See vist rannas olemise kõige mõnusam osa. Algul tundub külm, kuid mõne aja pärast harjub nahk ära ja siis on juba niiiiii hea, et ei tahagi välja tulla, rääkimata veel, kui kasulik selline karastamine on. Merevesi teeb ka nahale head. Just mervesi koos päikse, värske toidu ja piisava puhkusega teebki suvel inimesed nii ilusaks :)

Lõuna saabus praetud aedubade ja parmesaniga..

Lõpuks siis ka postituse oluliseima osani - mustikad, mustikad, mustikad. Leppisimne Mariaga kokku, et kohtume vana lasteaia taga, seal palju mustikaid  ja ei pea üldse metsa sisse minemagi. Enne käisin veel külapoest läbi ja ostsin mustikasmuuti tarvis koorejäätist ja õunamahla. Ka Rauno tuli meile appi, kes ise küll mustikatest väga ei hoolinud, kuid meile korjas hea meelega. Maria eesmark - 400 g mustikaid "Maailma Parima Mustikakoogi" jaoks. Minu eesmärk - korjata nii palju kui võimalik sügavkülmutamiseks ja veel kahe suure smuuti jagu.



Eesmärgid said täidetud vähem kui tunniga. Minu saagiks sai 2 liitrit ehk veidi üle kilo mustikaid. Nii kui 1,5 l mustikaid külmas ja ülejäänud pool liitrit kannuga ootel, läksin Maria poole, et vaadata, kuidas tal koogiga läheb. Läks väga hästi :)



Õhtu lõppes kalli kaasa tööreisilt koju jõudmise, sibula-fetajuustusupi ja kaua oodatud mustikasmuutidega :))


Monday, July 2, 2012

Road trip

Üks tagant järgi postitus ühest väga hästi õnnestunud Eesti reisist. Millegipärast on nii, et kui me Jaanusega kahekesi miskit suuremat ette võtame, kukub see alati ülihästi välja, oleme vist väga head reisikaaslased :) Nii ka seekord. Marsruudiks valisime Tallinn - Pärnu - Tartu - Võru - Rõuge - Haanja - Taevaskoja - Tallinn. Kolme päeva jooksul jõudsime ära käia neljal üritusel: Tivolituur ja Hansapäevad Pärnus, Tartudrift ning vabaõhuetendus Rõuges. Ära märkida võiks kindlasti veel imeilusa mereäärse RMK telikisala Lemmes ja muinasjutulise Vaskna turismitalu Haanjas.